Fotogrametri nedir? fotogrametri hakkında bilgi

Fotogrametri nedir? fotogrametri hakkında bilgi
Fotogrametri hakkında ansiklopedi bilgisi, fotogrametri, fotogrametri nedir?
Fotogrametri nedir? fotogrametri hakkında bilgi

Fotogrametri nedir? fotogrametri teriminin anlamı, fotogrametrik halihazır nedir? True Ortofoto nedir? Fotogrametrinin dalları nelerdir? Fotogrametrik halihazır harita nedir? Fotogrametri Stereo Çizim Nedir? gibi terimlerin anlamlarını bulacaksınız. Fotogrametri: eski yunancadaki Photos+Grama+Metron (Işık+çizim+ölçme) kelimelerinden oluşan ve ışık ile çizerek ölçme anlamına gelen bir kelimedir.Fotogrametri anabilim dalında hava fotogrametrisi ve yersel fotogrametri uygulamaları yapılmakta ve eğitimleri verilmemektedir. Fotogrametri anabilim dalı'nın araştırma ve eğitim konularından bazıları şunlardır:

haber arası detay

Fotogrametri

Uzaktan algılama

Görüntü işleme

Lazer tarayıcılar (yersel ve havadan)

Hava kameraları (klasik ve dijital)

Sensör tabanlı mekansal veri üretimi

Görüntü bazlı mekansal veri analizi

Radar verilerinin işlenmesi ve analizi

Mekansal nesne çıkartımı

Ölçme tekniği

Uygarlık ilerledikçe ve insanlar arasındaki ilişkiler arttıkça, mülkiyet kavramının önemi anlaşılmış ve insanlar sahip oldukları arazileri ölçme gereksinimi duymuşlardır. Türkiye'de önceleri kadastro haritaların oluşturulmasında önemli bir rol oynayan ölçme tekniği, günümüzde tüm meslek disiplinlerinin gereksinimi olan bir dal haline gelmiştir.

Teknolojideki değişime paralel olarak sürekli gelişen uydu bazlı konum belirleme sistemleri (GPS) ve uygulamaları, yatay ve düşey jeodezik kontrol ağları tesisi, mühendislik yapılarının deformasyon ve deplasman ölçmeleri, yerkabuğu hareketlerinin izlenmesi, hidrografik ölçmeler, karayolu, demiryolu, köprü, baraj, tünel projeleri ve uygulamaları, v.b. Ölçme Tekniği Anabilim Dalının çalışma alanlarıdır.

Kartografya

Kartografya anabilim dalı, coğrafi/mekansal verilerin/bilgilerin modellenmesi, işlenmesi, analizi, sunumu, görselleştirilmesi, yönetimi ve harita tasarımı, üretimi ve çoğaltımı üzerine araştırma ve eğitim-öğretim faaliyetlerinde bulunmaktadır.

Kartografya'nın başlıca çalışma konuları;

Topografik kartografya

Tematik kartografya

Harita tasarımı ve üretimi

Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS)

Mekansal Bilişim (jeoenformatik)

Mekansal veri tabanları

Genelleştirme ve çok ölçekli mekansal gösterim

Coğrafi görselleştirme ve sanal gerçeklik

Web CBS ve kartografya

Mobil CBS ve kartografya

Konum temelli servisler

Mekansal veri/bilgi modelleme, işleme ve analiz teknikleri

Sayısal arazi ve yükseklik modelleri

Harita projeksiyonları

Mekansal Veri Altyapısı

Fotogrametrik Nirengi ölçümü ve blok dengelemesi

Siyah-Beyaz ve renkli hava fotoğraflarından her ölçekte Sayısal Harita üretimi

DTM-DEM (Sayısal Yükseklik Modeli) üretimi

Ortofoto harita üretimi

Fotomozaik görüntüleri üretimi

Uydu görüntülerinden faydalanarak Sayısal Harita üretimi

Uydu görüntülerinden Ortofoto, Ortomozaik ve TrueOrtho üretimi

Uydu görüntüleri yardımıyla sayısal görüntü işleme, görüntü zenginleştirme ve sınıflandırma uygulamaları

Stereo Uydu görüntüleri yada Hava Fotoğraflarından DEM üretimi ve Editi

Yersel Fotogrametri: Yer üzerinde çekilmiş fotoğraflarla çalışan fotogrametri.

Hava Fotogrametrisi: Uçaktaki, yada genel olarak bir hava aracında bulunan bir kamera ile çekilmiş fotoğraflarla çalışan fotogrametri.

Yakın Resim Fotogrametrisi: Nesne-kamera uzaklığı en çok 300m olan bir fotogrametri uygulamasıdı

Foto-Yorumlama: Fotoğrafik dokuyu inceleyerek nesne ve yakın çevresi hakkında bilgi üreten, arazinin yapısını ve yüzey özelliklerini inceleyen fotogrametri kolu.

Metrik Fotogrametri: Fotoğraflardan konum, yükseklik, uzaklık, alan ve hacim gibi metrik bilgilerin alınmasını, ya da doğrudan doğruya harita çizimini amaçlayan fotogrametri.

Topoğrafik Fotogrametri: Topoğrafik harita üretimi ile ilgili haritacılık fotogrametrisi.

Topoğrafik Olmayan Fotogrametri: Topoğrafik harita yapımı, topoğrafik ölçmeler dışında, başka bir deyişle haritacılık dışında kalan fotogrametri.

Kadastro Fotogrametrisi: Kadastro haritalarının yapımında kullanılan fotogrametri.

Jeodezik Fotogrametri: Jeodezik nokta üretiminde kullanılan fotogrametri.

Mühendislik Fotogrametrisi: Mühendislik projelerinin hazırlanmasında vb. çalışmalarda kullanılan fotogrametri.

Mimarlık Fotogrametrisi: Özellikle tarihsel yapıların belgelenmesinde kullanılan fotogrametri.

Analog Fotogrametri: Değerlendirmelerin, özellikle harita çizimlerinin analog aletlerde yapıldığı fotogrametri.

Analitik Fotogrametri: Çözümlerin matematiksel yöntemlerle yapıldığı, bilgisayar destekli fotogrametri uygulaması.

Sayısal(Digital) Fotogrametri: Sayısal(Digital) fotoğraflarla çalışan fotogrametri.

Tek Resim Fotogrametrisi: Tek tek fotoğrafları kullanarak metrik bilgiler üretmeyi amaçlayan, foto-plan, foto-mozaik üreten fotogrametri.

Çift Resim Fotogrametrisi: Ortak alanları olan fotoğraf çiftleri üzerinde ölçüler yaparak bilgi üretmeyi amaçlayan fotogrametri. Stereoskopik(3 boyutlu) görüşte söz konusu olduğundan buna stereofotogrametri de denir.

Ortofotografi: Çizgi harita ile aynı geometrik doğruluğa sahip foto haritalarının üretimi ile ilgilenen fotogrametri.   şeklinde fotogrametri sınıflandırılabilir.

Fotogrametri haritalama projeleri, dijital ortho-rectified görüntüler ile birlikte grafik 2D ve 3D haritalar üretmek için hava fotoğrafı veya dijital görüntü ile birlikte hedeflenmiş, anket edilen kontrol noktalarını kullanmaktadır. Bir Texas Kayıtlı Profesyonel Arazi Araştırmacısının (RPLS) yer kontrol hedeflerinin belirlenmesi ve ölçümünden doğrudan sorumlu olması ve bir Amerikan Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Derneği (ASPRS) Sertifikalı Fotogrametristin havadan haritalama için doğrudan sorumlu olması TxDOT politikasıdır.

Aşağıdaki bölümler, Kontrol Hedefleri, Alan Araştırmaları, Hava Fotoğrafçılığı, Haritalama, Alan Kontrolleri, Raporlar ve Fotogrametri Çıktıları konularını ele almaktadır.

KONTROL HEDEFLERI

I. Hedef Tasarım

Geçmişte, kontrol hedeflerinin basılı kopya temas baskılarında görünecek kadar büyük olması gerekiyordu. Dijital veya "yumuşak kopya" fotogrametrisi artık kontak baskılar gereksiz yaptı. Bu nedenle, birçok TxDOT projesi için büyük hedeflere artık gerek yoktur. Aynı şekilde, bir uçuş şeridinin başlangıcını ve bitimini belirtmek için kullanılan "kutu" hedefleri artık gerekli değildir.

Şekil 3-1, 1 "= 250 '(1: 3000) film ölçeğine sahip veya 5 cm'lik bir Dijital Örnekleme Uzaklığı (GSD) olan bir TxDOT projesi için halihazırda kullanılan tipik hedef boyutunu göstermektedir Hedef boyutu, farklı Film ölçekleri veya dijital görüntü piksel boyutları.

Tipik hedef boyutlar. (Tam boyutlu resmi görmek için resimde tıklayın)

Şekil 3-1. Tipik hedef boyutlar.

 

Hedef ve arka plan yüzeyi arasındaki iyi kontrast önemlidir. Bu nedenle, koyu bir zemin üzerine beyaz bir hedef kullanılmalıdır. Açık zemin üzerine siyah bir hedef kullanılmalıdır. Şekil 3-2 ve 3-3 arka plan yüzeyinin ve karşıt hedeflerin kullanımını göstermektedir. Hedefin arka plan yüzeyi ile iyi bir kontrasta sahip olduğundan emin olmak anketörün sorumluluğundadır.

II. Hedef Yer ve Yerleşim

Kontrol hedeflerinin yeri, aşağıdakileri içeren proje koşullarına bağlıdır:

  • Hedefi güvenle yerleştirme ve sürdürme kabiliyeti.
  • Proje alanının boyutu ve şekli.
  • Proje için gereken doğruluk.
  • Proje arazisi.
  • Hedefi yerleştirmek için erişilebilirlik.

TxDOT, kılavuz olarak kullanılacak temel standart yapılandırmaları geliştirmiştir.

Kontrol şebekesi tasarımlarının iki sınıflandırması vardır: geleneksel kontrol şebekeleri ve havadan gelen GPS (ABGPS) verileri ile desteklenen kontrol şebekeleri. Teknik, gerekli hedef sayısını büyük ölçüde azalttığı için, ABGPS destekli kontrol ağları tercih edilir. Yer kontrolünü tamamlamak için ABGPS'nin kullanılması meşgul yol yollarının yakınında çalışılması ihtiyacını azaltarak veya ortadan kaldırarak saha mürettebatının güvenliğini artırabilir. Bununla birlikte, bazı projeler, ikili bir amaca hizmet etmek için geleneksel bir hedef düzenini gerektirebilir. Örneğin, hedefler havadan koruma ve yapım kütüğü kontrolü olarak kullanılabilir. Her iki tür ağ için (geleneksel ve ABGPS eklenmiş) kılavuzlar aşağıdaki paragraflarda verilmektedir. Sağlanan düzenlerin üç koordinatın da hepsine sahip olduğunu unutmayın; Bir kuzeye, doğuya ve yükselmeden oluşur.

III. Geleneksel Düzen

Şekil 3-4, TxDOT tarafından kullanılan eski konvansiyonel kontrol düzenini göstermektedir. Düzen hava haritalama ihtiyaçlarını inşaat tutma gereksinimleriyle birleştirmek için geliştirildi. Bu tasarım bir zamanlar sıklıkla kullanıldı ancak artık eskimiş olarak kabul edildi.

Bazen, havai haritalama için merkezi hat hedefleri 1500 feet aralıkla yapım kontrolünü birleştirmek gerekebilir. Bu durumlarda, merkez çizgisinin sol ve sağ tarafları arasında değişen tek bir kanat hedefi yeterlidir. Kanatların değiştirilmesi, gereken toplam hedef sayısını azaltır. Şekil 3-5'de, alternatif kanat kontrol düzeninin bir örneği gösterilmektedir.

Hava haritası kontrolü ikili amaçla kullanılmadığında, merkez hat hedefleri gerekli değildir - proje kanat hedefleriyle tamamen kontrol edilebilir. Kanat hedefleri arasındaki boşluk, fotoğraf ölçeğine (film görüntüsü) veya piksel boyutuna (dijital görüntü) bakılmaksızın iki temel mesafeye çıkarılabilir. Şekil 3-6, kontrol sadece hava haritası için kullanıldığında ve ABGPS kullanılmadığında bir TxDOT hava harita projesi için temel konvansiyonel kontrol hedef düzenini göstermektedir. Hedefin uçuş hattına dikey maksimum mesafesi düzgün modelin kenarıdır. Film kullanan 1 "= 250" fotoğraf ölçeğinde, bu dikey mesafe yaklaşık 850 feet'tir.

 

Çoğu TxDOT hava harita projeleri şerit konfigürasyonda, şeritler fotoğraf yolları boyunca hizalanmıştır. Bununla birlikte, projeye bağlı olarak, bir blok konfigürasyonu havadan fotoğraf çekmenin ve havadan haritalama üretmenin daha etkili bir yolunu sağlayabilir. Bir blok konfigürasyonunun konvansiyonel kontrol düzeni, genel olarak, konvansiyonel şerit konfigürasyonlarıyla aynı hatları izler. Şekil 3-7, bir hava fotoğrafçılığı bloğunun tipik konvansiyonel kontrol düzenini göstermektedir.

IV. Havadaki GPS Ek Düzeni

ABGPS verileri ile desteklenen kontrol hedefleri için temel şerit konfigürasyonu Şekil 3-8'de gösterilmektedir. Kontrol hedefleri çifti arasındaki maksimum boşluk, fotoğraf ölçeğine (film) veya piksel boyutuna (dijital) bakılmaksızın 6 model taban oluşturmaktadır.

 

Şekil 3-8'den, hava yoluyla GPS ile yer hedeflerinin eklenmesinin, gereken hedef sayısını önemli ölçüde azalttığı açıktır. Bununla birlikte, daha az hedef olduğundan, her hedefin kesin konumu, proje gereksinimlerinin karşılanması için daha kritik hale gelir.

Havayolu GPS kullanmanın birçok avantajından biri, özel mülkiyet alan hedef sayısını önemli ölçüde azaltabilmesidir. Bu, özel mülke girdi hakkı (ROE) kazandırmak için büyük miktarda zaman ve emek gerektirebilir ve TxDOT için maliyeti önemli ölçüde artırabileceği için arzu edilir.

Bir kontrol ağı tasarlarken genelde bir karar verilmesi gerekiyor: bir hedefi özel mülkiyet üzerinde ayarlayın veya kamu mülkünün iki tarafındaki özel arazilerde veya karayolları üzerinde iki hedef belirleyin. İki hedef belirlemek, tarlada yer alan toplam hedef sayısını arttırır ve kontrol noktaları çiftleri arasındaki mesafeyi kısaltır. Bununla birlikte, neredeyse her durumda, özel mülkiyete girme ihtiyacından kaçınmak için kamu alanındaki iki hedefi belirlemek tercih edilir.

Benzer şekilde, bir fotograf şeridinin başında ve bitiminde, kamusal alanların veya yolların yakınında yer alması için haritalama alanının ötesine uzanan uçuş hatlarının hafifçe uzatılmasıyla, özel mülkler genellikle engellenebilir. Özel mülklerden kaçınmak için giriş hakkını elde etmek yerine daha fazla hedef kullanmak konusunda herhangi bir sorunuz varsa, TxDOT İlçe Anket Koordinatörü'ne danışılmalıdır. Her durumda, kontrol hedefleri çiftleri arasındaki 6 model tabanının maksimum aralığı aşılamaz.

Şekil 3-9, hava yoluyla GPS ile desteklenen yer kontrol hedeflerini kullanan bir blok konfigürasyonunu göstermektedir.

Bu konfigürasyonun kritik unsurları şunlardır:

  • Bloğun çevresinin maksimum 6 model baz aralığında bir kontrol hedefi vardır,
  • Bloğun iç kısmında, her bitişik şerit arasında bir kontrol noktası olan maksimum 8 model baz istasyonu için bir kontrol noktası gereklidir ve
  • Her şeridin sonu bir kontrol noktası çifti tarafından kontrol edilir.

Şekil 3-9'da, şeritler arasında bulunan hedeflerin paylaşıldığına dikkat edin. Herhangi bir nedenden dolayı hedefler paylaşılamazsa, her şeritte şerit uçlarında iki hedef olması gerekir.

Belirtildiği gibi, bloğun iç kısmında maksimum 8 model taban aralığıyla kontrol noktaları gerekir. İlk analitik çözüm gerçekleştirildiğinde iç noktalar bir kontrol noktası olarak tutulur. Kontrol noktalarının artık değerleri, çözeltideki hataları tespit etmek için değerlendirilir. Kontrol noktalarının kalan değerleri kaydedilmekte ve Projenin Analitik Üç Ayazma Raporunda raporlanmaktadır. Nihai analitik çözüm için iç noktalar ilave kontrol noktaları olarak kullanılır.

Asimetrik bir blok Şekil 3-10'da gösterilmektedir. Asimetrik bloklar, her bir şeridin sonunda bir çift kontrol hedefi ve gösterildiği gibi bir iç kontrol noktası içeren simetrik bloklarla aynı gerekliliklere sahiptir.

 

Şekil 3-10'da, üst uçuş şeridi yedi modelden oluşur. Bu, bloğun çevresindeki hedefler arasındaki maksimum 6 modeli aşıyor. Bu nedenle, üst şeridin çevresindeki hedefler arasında yaklaşık 3.5 modellik bir temel mesafe oluşturacak şekilde bir hedef yerleştirildi. Ayrıca, bloğun bir kontrol hedefi iç gerekliliğine dikkat edin. Bloğun 8 basamaktan daha az olmasına rağmen bir kontrol noktası gerekiyor. Blok boyutuna bakılmaksızın her blok için en az bir dahili kontrol noktası gereklidir.

Her şeridin başında ve sonunda bir çift kontrol noktası yerleştirmek için bir seçenek olarak, geçiş şeritleri kullanmak kabul edilebilir. Geçiş şeritleri, genel olarak gereken kontrol hedeflerinin sayısını azaltmak (özellikle büyük bloklarda) veya hedef koymanın zor veya tehlikeli olacağı alanlardan kaçınmak için yaygın olarak kullanılır. Geçiş şeritleri olan tipik bir blok konfigürasyonu Şekil 3-11'de gösterilmektedir. Geçiş şeridine gereksinim, geçiş şeridinin başlangıcında ve bitiminde bir çift kontrol hedefi ve geçiş şeridi boyunca kontrol noktaları çiftleri arasında en fazla 6 temel mesafe mesafesidir.

Aynı 6 model taban sınırlaması ana bloğun dış şeritlerine çapraz şeridin kenarından itibaren gösterildiği gibi uzanır. Yine, iç kontrol noktaları, bitişik şeritler arasındaki blok içinde maksimum 8 model taban aralığında gereklidir.

V. Şerit bağları

Tüm fotoğraf şeritleri şerit uçlarında iki kontrol hedefi gerektirir. Bir blok düzeninde, hedefler bitişik şeritler arasında paylaşılabilir. Koridor tipi projeler için, güçlü bir bağ oluşturmak için üst üste gelen şeritler arasında yeterli resim bağlama noktaları geçilmesi koşuluyla, şeritleri birbirine bağlamak için örtüşen iki şerit arasındaki örtüşme alanına girmek için asgari bir kontrol hedefi gerekir.

Şekil 3-4 - 3-12'deki hedef yerleşim diyagramları, TxDOT hava harita projeleri için kontrol geliştirirken izlenecek genel bir kılavuz olarak sunulmaktadır. Bununla birlikte, her koşulda, yer kontrol düzeninin projenin doğruluğunu karşılamak için yeterli olduğundan emin olmak için sözleşmeli danışmanın sorumluluğundadır.

VI. Doğruluk Gereksinimleri

Tüm hedefler hem kara ölçümü ile hem yatay hem de düşey koordinatlara sahip olmalıdır. Anten kontrol hedefleri için doğruluk gereksinimi Bölüm 1'de verilmektedir.

VII. Ek gereksinimler

Önceki paragraflarda belirtilen gerekliliklere ek olarak, sahadaki hedeflerin yerleştirilmesi için aşağıdaki şartlar uygulanır:

  • Özel mülkiyete girmeden önce, toprak sahipleriyle imzalanan bir giriş hakkı mektubu alınmalıdır.
  • Hedef, havadan görüntüler üzerinde hedefi belirsiz hale getirebilecek herhangi bir engelden arındırılmış olacaktır. Hedefin üzerinde dururken, ufuktan 45º yukarıda zirveye kadar gökyüzünün net bir görüntüsü olmalıdır.
  • Hedef, yeryüzüne düz olarak yerleştirilmelidir. Hedefin altına büyüyebilecek herhangi bir bitki örtüsü yerleştirilmeden önce çıkarılmalıdır.
  • Anket ölçümleri, hedefin merkez noktasında, hedefin merkez noktasında ölçülen yüksekliği ile yapılmalıdır.
  • Hedefler gölgeli veya gölgeli bir alana yerleştirilmemelidir. Hedefin belirsizleşebileceği gölgeler için potansiyel hedef yerleri incelemek önerilir.
  • Mümkünse havai tellerin altına bir hedef koymaktan kaçınılmalıdır. Havai teller üç boyutlu fotogrametrik ölçümleri zor hale getirebilir.
  • Hedefler mümkün olduğunca bir alana yerleştirilmeli ve
  • Özel mülkiyete konan hedefler, havaalanı uçuşu misyonu onaylandıktan sonra, arazi sahibi ile başka düzenlemeler yapılmadıkça derhal toplanacak.

Hedef bölgenin seçimini etkileyen diğer hususlar ve şunları içerir:

  • Güvenli bir çalışma bölgesi seçmek, tercihen araç trafiğinden uzakta,
  • Üzerinde bir hedefin boyandığı sert bir yüzey. Boyalı bir hedef genellikle bir kumaş hedefinden veya diğer malzemelerle yapılmış bir hedeften daha dayanıklıdır ve
  • Özel arazi için bir giriş hakkını önlemek için halka açık bir sokakta hedef koyma gibi diğer projeye özgü durumlar.

VIII. Dokümantasyon ve Çıktılar

Kontrol hedefleri için dokümantasyon ve çıktılar hem metinsel hem de grafiksel bilgiden oluşur. Metinsel bilgiler Zemin Kontrolü Gönderme Formu (Form 2154) kullanılarak sunulacaktır . TxDOT müteahhitleri, bu formu TxDOT İlçe Anket Koordinatöründen talep etmelidir.

Grafik bilgi, kontrol hedeflerinin yere yerleştirildiği yerini gösteren bir haritayı içermelidir. Harita, kuzey oku ve ölçek çubuğunu içermelidir. Her kontrol hedefi hedef numarası ile etiketlenmelidir.

ARAZI ARAŞTIRMALARI

Tüm saha tarama faaliyetleri, arazi ölçümü ile ilgili mevcut TxDOT güvenlik gerekliliklerine uygun olarak yürütülecektir. Tüm hedefler hava fotoğrafçılığının kazanılmasından önce yerine getirilmeli ve hava fotoğrafçılığı görevi tamamlanıncaya kadar kontrol edilmeli ve muhafaza edilmelidir.

Genel olarak, RPLS, bir hedefi mizanpaj haritasındaki belirtilen konumdan taşıyabilir. Hedefin taşıyabileceği mesafe, düzenine (geleneksel veya ABGPS eklenmiş) ve fotoğrafın ölçeğine bağlıdır. Tipik bir 1: 3000 fotoğraf ölçeği (film) veya 5 cm (dijital) ABGPS destekli proje için, hedef planlanan konumdan uçuş yönüne paralel olarak 450 feet'e kadar hareket edebilir. RPLS, hedefin uçuş hattından daha uzağa veya daha yakınına taşınmasını önlemelidir; çünkü, hedefin fotoğraf kapsamının dışına çıkmasına veya hedefin etkinliğini azaltmasına neden olabilir.

HAVADAN FOTOĞRAF ÇEKIMI

I. Genel

Metrik hava kameraları mühendislik tasarım seviyesi hava fotoğrafı için gereklidir. Film tabanlı bir hava kamerası kullanılarak elde edilen proje fotoğrafçılığı için, güncel bir USGS kamera kalibrasyonu gereklidir. USGS in situ kalibrasyonu onaylar ve kabul ettiğinde, TxDOT in situ kalibrasyon prosedürleri ve film tabanlı hava kameraları için yerinde kalibrasyon sonuçlarının raporlanması için gereklilikler konusunda rehberlik eder.

Dijital hava kamerası kullanılarak elde edilen proje fotoğrafçılığı için, kameranın üreticisinin kalibrasyon raporu veya üreticinin kalibrasyon ve bakım tavsiyeleri ile bir Uygunluk Beyanı kabul edilebilir. USGS in situ kalibrasyonu onaylar ve kabul ettiğinde, TxDOT yerinde kalibrasyon prosedürleri ve dijital hava kameraları için yerinde kalibrasyon sonuçlarının raporlanması için gereklilikler konusunda rehberlik eder.

II. Uçuş gereksinimleri

Hava fotoğrafçılığı için kullanılan uçaklar ABD Federal Ulaştırma Bakanlığı, Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından istenen tüm düzenlemelere uygun olarak muhafaza edilecek ve işletilecektir.

Uçağın tasarımı, kamera uçağın dış yapısına tüm parçaları monte edildiğinde engellenmemiş bir görüş alanı elde edecek şekilde olacaktır. Görüş alanı, egzoz gazı, yağ, atıksu ve hava türbülansından korunmalıdır. Fotoğraf makinesi objektifi ile fotoğraflanacak arazi arasında bir cam kapı varsa, bağlantı noktası optik kalitede, çizilmeden ve lekelerden arındırılmış olmalı ve kameranın çözünürlüğünü veya doğruluğunu düşürmemelidir.

Proje uçuşları, kontrollü veya sınırlandırılmış hava sahası alanlarına girebilir veya bu alanlara dahil olabilir. Gerekli boşlukların yerine getirildiğinden emin olmak için gerekli tüm onaylar, uçuş görevinden önce edinilmelidir. Uçuş planı ve herhangi bir projenin yeri pozitif kontrol hava sahasına girdiğinde, uçak, Federal Havacılık Yönetmeliği uyarınca böyle olumlu kontrol bölgelerinde çalışmak için uygun ekipmanı içermelidir. Tüm Askeri Operasyon Alanları (MOA),ABD Savunma Bakanlığı'ndan alınan uçuş ve tüm uçuş onayları ve güvenlik açıklıkları öncesinde tanımlanacaktır.

Hava fotoğrafçılığı, görüş mesafesinin 10 km'den fazla olmaması ve yüzeydeki sürekli rüzgarların 20 mil / saatin altında olması koşuluyla alınmaz. Yüzeydeki rüzgar rüzgarları 30 m.yi aşmamalıdır. Zemin kar, bulanıklık, duman, toz, bulutlar veya bulutların gölgeleriyle örtüştüğü zaman fotoğraflar çekilmez.

Belirtilen film negatif ölçeğini veya dijital görüntü taban piksel boyutunu elde etmek için uçuş yüksekliği, ortalama arazinin üzerindeki istenen yüksekliğin beş (5) üstünde veya altında olmamalıdır.

Uçak hattında pozlama örtüşmesi, ortalama altmış (% 60) artı veya eksi iki (% 2) olacaktır. Paralel uçuş şeritleri arasındaki yan tur, aksi belirtilmediği sürece ortalama yüzde otuz (yüzde 30) eksi beş (yüzde 5) olacaktır.

Uçak hattından ölçülen ve arka arkaya çekilen fotoğrafların başlıca noktalarıyla gösterilen yengeç, birbirini takip eden iki fotoğraf çerçevesi arasında beş (5) dereceyle değişmeyecek ve ortalama beş dereceden fazla ortalamaya sahip olmayacaktır Herhangi bir uçuş hattı veya tüm proje için en fazla iki derece.

Kameranın optik ekseninin gövde çizgisinden ayrılması olarak tanımlanan eğim, tek bir uçuş çizgisi için tek bir fotoğrafta beş (5) dereceyi ve bir (1) dereceyi aşmamalıdır. Ardışık fotoğraf çerçeveleri arasındaki göreli eğim altı (6) 'yı aşmamalıdır.

III. Film Başlığı ve Sayısal Resim Adlandırma

Hava filmini kullanan projeler için, her fotoğraf çerçevesi başlıklacaktır. Başlık, uçuş yönüne bakılmaksızın resim çerçevesinin sol tarafında olacaktır. Başlık, TxDOT İlçe Anket Koordinatörü, karayolu veya proje adı, fotoğraf stüdyosu ve fotoğraf çerçevesi numarası tarafından yönlendirilen hava fotoğrafı tarihini, Proje Servis Talep Numarasını (SRN) veya Kontrol, Bölüm ve İş (CSJ) numarasını içerecektir . Film başlığı örneği Şekil 3-13'de gösterilmektedir.

 

Bir dijital fotoğraf makinesi kullanarak elde edilen görüntüler için, film başlığında bulunanla aynı bilgiler, dijital görüntü dosya adında ve görüntü eşlik eden uçuş günlüğünde yakalanacaktır. Dijital resim dosyası adı, SRN, Proje veya CSJ numarasından oluşur; bunu bir çizgi karakteri alan ayırıcı, ardından şerit numarası, bir çizgi karakteri alan ayırıcısı ve fotoğraf çerçevesi numarası izler. Dijital resim dosyası adına örnek olarak:

201219-2-005.tif

Bu örnekte "201219" projesi SRN, "-" ilk alan ayracı, "2" şerit numarası, "-" ikinci alan ayırıcı ve "005" fotoğraf çerçevesi numarasıdır. Fotoğraf çerçevesi numarası, en yüksek numaralı fotoğraf çerçevesindeki basamak sayısıyla eşleşecek şekilde önde gelen sıfırlarla doldurulacaktır. Örneğin, eğer bu proje en çok dört basamaklı bir fotoğraf çerçevesine sahip olsaydı, yukarıdaki örnekte yer alan fotoğraf çerçevesi numarası en yüksek numaralı çerçevedeki basamak sayısıyla eşleştirmek için "0005" olurdu.

Hem film hem de dijital kamera sistemleri için hava fotoğrafı metadata, uçuş sırasında uçuş ekibi tarafından doldurulan uçuş günlüğünü içermektedir. En azından uçuş logu, hava fotoğrafı, SRN, otoyol veya proje adı, kullanılan uçak ve kamera ve şerit ve fotoğraf çerçevesi numaralarını kaydeder.

Film veya dijital olan tüm görüntüler TxDOT'un malıdır. Orijinal hava filmi bir teslimat ve Austin'de bulunan TxDOT film tonozunda arşivlenecektir. Dijital görüntüler, arşivleme için DVD üzerinde TxDOT'a veya iade edilemeyen bir katı hal sabit sürücüye teslim edilecektir.

HARITALAMA

I. Doğruluk standardı

Hava fotoğrafçılığı kullanılarak oluşturulan haritalar için TxDOT harita doğruluk standartları, Amerikan Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Derneği (ASPRS) Spesifikasyonları ve Büyük Ölçekli Haritalar için Standartlar Komitesi Standartları Sınıf 1'dir (ASPRS 1990)

Harita doğruluğu, haritalama işlemine giren her bir bileşene bağlıdır: yer kontrol hassasiyeti, hassasiyet ve mekansal geometri; Hava fotoğrafı edinimi, kalitesi ve işlenmesi; Analitik üçgenleştirme ekipmanı ve prosedürleri; Ve derleme ekipmanı, prosedürleri ve doğruluğu haritalar. Bir haritalama projesi, belirli bir doğruluk belirtimine uyacak şekilde tasarlanabilir. Bununla birlikte, elde edilen haritanın gerçek doğruluğu, kontrol edilen haritanın üretilmesinde kullanılanlardan daha yüksek bir doğruluk düzeneğine sahip bağımsız bir alan kontrolü ile belirlenebilir.

TxDOT harita doğruluk standardı, fotogrametrik olarak türetilen haritaların, doğru ekipman ve prosedürlerin kullanılması koşuluyla saha kontrolü yapılmaksızın Sınıf 1 ASPRS standardına uymasını sağlar. Bununla birlikte, periyodik olarak TxDOT, gerekli doğruluğun sağlandığından emin olmak için sözleşme yapabilir veya alan kontrolleri yapabilir.

TxDOT doğruluk standardı, tek tek konum bileşenleri için kök karanlık kare hata (RMSE) sınırlarını koyar: kuzey, doğu ve yükseklik. Büyük ölçekli (1: 20.000 veya daha büyük) Sınıf 1 haritaları için sınırlayıcı yatay RMSE, belirtilen harita ölçeğinde 0,01 "'dir. Tasarım seviyesi haritalaması, 0,4 fit'lik tek tek X ve Y koordinatları için sınırlayıcı bir RMSE'ye sahiptir. Normal haritalar için belirtilen kontur aralığının 1/3'ü ve iyi tanımlanmış özelliklerde spot yükseklikler için belirtilen kontur aralığının 1 / 6'sıdır Aksi belirtilmediği sürece bir ayak kontur aralığı TxDOT tasarım seviyesi haritalandırması için tipiktir. Bir ayaklık kontur aralığı için derlenen bir harita, genel arazi için 0.33 fit, iyi tanımlanmış arazi özellikleri için 0.17 fit gibi sınırlayıcı bir RMSE'ye sahiptir.

II. Analitik üçgenleştirme

Bir ön eşzamanlı demet ayarı, blok çevre boyunca en az miktarda kontrol noktası kullanılarak yapılmalıdır. Tüm ek kontrol noktaları kontrol noktaları olarak ele alınmalıdır. Bu minimum kontrollü ayarlamanın sonuçları aşağıdaki ölçütleri karşılamalıdır:

  • Birim Ağırlığındaki Standart Hata  1.0'dan düşük olmalıdır. Bu, bir şerit-şerit ve blok-bazlı bazda tek tek XYZ artık RSME değerleri için geçerlidir. Değeri önsel standart sapma ile RMSE değerine bölünmesiyle hesaplanır. A > 1.0 önsel standart sapmaların aşırı iyimser tahminini gösterebilir ve potansiyel olarak problem noktalarını gizleyebilir,
  • Herhangi bir görüntü koordinatının kalıntı değeri 15 mikrometreden fazla olmamalıdır,
  • Zemin kontrol kalıntıları için RMS, XY için ortalama arazi yüksekliğinin üzerindeki uçan yüksekliğin 1 / 15.000'ini ve Z için ortalama arazi yüksekliğinin üzerindeki uçan yüksekliğin 1 / 10,000'ini aşmamalıdır,
  • Herhangi bir yer kontrol koordinatındaki azami kalıntı, yukarıda belirtilen yer kontrol kalıntıları için RMS değerinin 2,5 katını aşmamalıdır,
  • Kontrol noktası koordinatlarındaki uyumsuzluğun (hesaplanan koordinat değeri ile anket edilen koordinat değeri arasındaki fark),XY için ortalama arazi yüksekliğinin üzerindeki uçan yüksekliğin 1 / 15.000'i ve XY için uçağın üstündeki uçan yüksekliğin 1 / 10,000'ini aşmamalıdır. Z için ortalama arazi yüksekliği ve
  • Bireysel kontrol noktası koordinatlarının tutarsızlığı, yukarıda belirtilen kontrol noktası tutarsızlıkları için RMS'nin 2,5 katını aşmamalıdır.

Yukarıdaki ölçütleri yerine getirirse, ön ayarlama çözümü foto ölçümlerinde veya yer kontrol ölçümlerinde herhangi bir yanıltıcı veya hatalı hata olmadığını gösterir. Yukarıdaki ölçütlerdeki son madde test başarısız olursa, girdi verileri sahtekarlıklar için kontrol edilmelidir.

Nihai ayar, tüm proje verisinin aynı anda paket ayarlaması olmalıdır. Tüm zemin kontrol noktaları, kontrol noktaları olarak belirlenen hiçbir nokta bulunmadan ayarlamaya dahil edilmelidir. Nihai ayar sonuçları aşağıdaki ölçütleri karşılamalıdır:

  • Birim Ağırlığındaki Standart Hata ( ) 1.0'dan düşük olmalıdır. Bu, bir şerit-şerit ve blok-bazlı bazda tek tek XYZ artık RSME değerleri için geçerlidir. Değeri önsel standart sapma ile RMSE değerine bölünmesiyle hesaplanır. A > 1.0 önsel standart sapmaların aşırı iyimser tahminini gösterebilir ve potansiyel olarak problem noktalarını gizleyebilir,
  • Herhangi bir görüntü koordinatının kalıntı değeri 15 mikrometreden fazla olmamalıdır,
  • Zemin kontrol kalıntıları için RMS, XY için ortalama arazi yüksekliğinin üzerindeki uçan yüksekliğin 1 / 15.000'ini ve Z için ortalama arazi yüksekliğinin üzerindeki uçan yüksekliğin 1 / 10,000'ini aşmamalıdır ve
  • Herhangi bir yer kontrol koordinatındaki azami kalıntı, yukarıda belirtilen yer kontrol kalıntıları için RMS değerinin 2,5 katını aşmamalıdır.

III. Harita Derleme

Havadan haritalama işleminde kullanılan ekipmanın, ASPRS Sınıf 1 Doğruluk Standardını karşılayan haritalar üretebilmesi gerekir.

IV. MicroStation V8i Düzeyleri

TxDOT için üretilen havadan haritalama için aşağıdaki seviye yapısı gereklidir:

Tablo 3.4 Fotogrametrik Seviye Yapısı.

Zemin Özellikleri

DTM özelliği olarak mı kullanılır?

MicroStation V8i düzey adı

MicroStation V8i düzey numarası

Kontrol

 

 

 

Yatay kontrol, fotoğraf ana puanı

yok hayır

P_control zemin ctrl

401

Yol

 

 

 

Kaplanmış yol, kaldırım

Evet

P_road döşeli, kaldırım

402

Toprak yol

Evet

P_road kir

403

Koruma rayı

yok hayır

P_road guard rail

404

Koruma çiti

yok hayır

P_road guard çit

405

Koruma yazıları

yok hayır

P_road guard post

406

Beton bariyer

yok hayır

P_road eşik bariyeri

407

Boya şeridi, düz ve kesik çizgili

Evet

P_road boya şeridi

408

Köprü sonu

Evet

P_road köprü sonu

409

Sığır koruması

yok hayır

P_road sığır koruması

410

Havai levha

yok hayır

P_road havai levha

411

Genel yol özelliği

yok hayır

P_road genel özelliği

412

Demiryolu

 

 

 

Demiryolu hatları ve yardımcı kontrol donatımı

yok hayır

P_railroad rr kontrolü

413

Drenaj

 

 

 

Beton baraj

Evet

P_drainage conc dam

414

Beton drenajı

Evet

P_drenaj conc drain

415

Toprak barajı

Evet

P_drenaj toprak baraj

416

riprap

Evet

P_drenaj riprap

417

elektrik kablo borusu

Evet

P_drainage menfez

418

Giriş

Evet

P_drenaj girişi

419

Su

Evet

P_drenaj suyu

420

Bataklık

Evet

P_drainage marsh

421

yapı

 

 

 

bina

yok hayır

P_structure building

422

Harabe

yok hayır

P_structure harabe

423

Kaldırım

yok hayır

P_structure kaldırım

424

levha

yok hayır

P_structure slab

425

Sundurma, güverte

yok hayır

P_structure porch

426

Merdiven, basamaklar

yok hayır

Merdiven basamakları

427

Çit, kapı, çit sonrası

yok hayır

P_structure çit

428

İstinat duvarı

yok hayır

P_structure ret duvarı

429

Duvar

yok hayır

P_structure duvarı

430

mezarlık

yok hayır

P_structure cemetery

431

İlan panosu

yok hayır

P_structure ilan panosu

432

İşaretle, kutup ve yazı yaz

yok hayır

P_structure sign

433

Anten, hücresel kuleler, uydu çanağı

yok hayır

P_structure anten

434

fırıldak

yok hayır

P_structure windmill

435

Bayrak direği

yok hayır

P_structure bayrak direği

436

Borular, yerel şebeke boruları

yok hayır

P_structure boru

437

Tank, büyük ve küçük yağ tankı, propan tankı

yok hayır

P_structure tankı

438

İnşa halindeki alan

yok hayır

P_structure constr alanı

439

Genel özellik, örneğin futbol veya basketbol golleri, klima üniteleri

yok hayır

Genel yapı

440

Tanımlanamayan özellik

yok hayır

P_structure kimliği belirsiz

441

yarar

 

 

 

Yangın hidrantı

yok hayır

Yangın musluğu

442

Rögar

yok hayır

P_utility menhol

443

İşaretçi, sayaç, valf

yok hayır

P_utility işareti

444

Iletim kulesi, iletim hattı

yok hayır

P_utility trans kule

445

Boru hattı, maruz kalmış petrol ve gaz nakil hatları

yok hayır

P_utitlity boru hattı

446

Yardımcı Direkler

 

 

 

Trafik ışığı, ışık kutbu, trafo ile direk, direk

yok hayır

Genel direk p_utility

447

Bitki örtüsü

 

 

 

orman

yok hayır

P_veg ormanları

448

ağaç

yok hayır

P_veg ağacı

449

Ağaç çiftliği

yok hayır

P_veg ağaç çiftliği

450

Ağaç bahçesi

yok hayır

P_veg meyve bahçesi

451

avuç içi

yok hayır

P_veg palmiyesi

452

Dijital Arazi Modeli (DTM)

 

 

 

breakline

Evet

P_dtm kırılma çizgisi

453

Genel kırılma çizgisi (DTM'yi etkileyen ancak başka şekilde tanımlanmamış culteral özellikler için kullanılır)

Evet

P_dtm genel kırılma çizgisi

454

İstinat duvarı kırılma çizgisi

Evet

P_dtm istinat duvarı

455

Kaldırım izi çizgisi

Evet

P_dtm kaldırım

456

Kütle noktası

Evet

P_dtm kütle noktası

457

Su engellenmiş

Evet

P_dtm su engellendi

458

Örtülü alan

Evet

P_dtm gizlenmiş alan

459

Çukur veya dolgu alanı

Evet

P_dtm çukur veya dolgu alanı

460

 

Yorum Yaz