Coğrafi işaret başvurusu Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan ve süreçleri Trakya Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen Tekirdağ Soğanı, menşe işareti ile tescil almaya hak kazandı.
Trakya Kalkınma Ajansı tarafından 2021 yılında coğrafi işaret başvurusu yapılan Tekirdağ Soğanının onay süreci 21 Eylül 2022’de tamamlandı. Böylelikle Tekirdağ Soğanı, Tekirdağ köftesi, Karacakılavuz Dimi dokuması, Malkara eski kaşar peyniri, Tekirdağ peynir helvası, Tekirdağ yapıncak salamura asma yaprağı, Velimeşe bozası, Hayrabolu Tatlısı gibi coğrafi işaret alan 8’inci ürün oldu.
TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya'nın değerlerine değer katmaya devam ettiklerini belirtti. Tekirdağ Soğanı ile Tekirdağ'ın coğrafi işaretli ürün sayısının 8 olduğunu aktaran Şahin, "Trakya'nın ürün sayısı 22'ye yükseldi. Başvurudan onay sürecine kadar laboratuvar analizleri, danışman desteği kurumumuz tarafından karşılandı. Emeği geçen ve Trakya’nın değerlerine değer katan tüm kurum ve kuruluşlarımızı tebrik ederim." ifadelerini kullandı.
Tekirdağ Soğanı
Tekirdağ’ın yöresel bir değeri olan “Tekirdağ Soğanı”nın Osmanlı Devleti arşivlerindeki 17.yy narh kayıtlarına göre İstanbul ilinde tüketilen gıda maddeleri arasında yer aldığı görülür. Bunun yanı sıra İstanbul Hal Müdürlüğü internet sitesinde de il ismiyle anılan tek soğan çeşidinin de Tekirdağ Soğanı olduğunu belirtmek gerekir. Soğanın ayırt edici özellikleri ise şu şekildedir:
Tekirdağ Soğanı kışlık bir çeşit olup, tadı acı, dış kabuk sayısı 2-4 adet, sert ve kuvvetli kokulu, etli depo yapraklar ince veya orta kalınlıkta, sıkı dokulu, az sulu ve dış kabuk rengi koyudur. 3 yıllık üretim sürecinden sonra tüketime hazır hale gelmektedir. Şekil olarak yarım imralı diye adlandırılan ürünlere benzese de aslında ata tohumdur. Kantartopu ve topacı andıran şekle, turuncu ve bakıra benzeyen kabuk rengine, acımtırak bir tada ve göz yaşartan bir kokuya sahiptir. Et rengi pembe, açık mordur.
Tekirdağ Soğanı
Tekirdağ yüz ölçümüne göre ekili-dikili alanları en çok olan illerden biridir. Tekirdağ'ın tarım alanları bakımından en şanslı ilçelerinden birisi Süleymanpaşa'dır. Tarıma elverişli alanların oranı yüzde 80’dir. Süleymanpaşa ilçesinde çok çeşitli ve bol ürünler alınmakla beraber ‘buğday, ayçiçeği, soğan, karpuz, kiraz ve üzüm’ önceliklidir. Tekirdağ soğanını diğer soğanlardan ayıran bir özelliği üretim şeklidir. Üretimi yıllar önce Selanik’ten gelen ata tohumla sağlanan Tekirdağ soğanının üretim döngüsü üç senede tamamlanmaktadır. Kurak şartlarda yetiştirilen bu soğan sulama yapılmaksızın yetiştirilmekte olup Tekirdağ iklimi de yetiştirilmesinde etkilidir. Ayrıca aroması, kokusu ve kuru madde oranıyla farklı bir soğan türüdür. Tekirdağ köftesine lezzetini ve aromasını veren unsurlardan biri de Tekirdağ soğanıdır.
Tekirdağ Süleymanpaşada bir süre yaşamış Edebiyatçı Reşat Nuri Güntekin'in dediği gibi;
"Annemin hatırası sade bugün değil, her zaman beni zehirleyecek...
Ne zaman çoluk çocuğumla sıcak bir odada güzel bir sofra başında yemek yesem, onun soğuk mutfaklarda ayak üstü soğan, ekmek yediğini göreceğim. Lokmalarım boğazıma dizilecek.
Evet, dünyada tam saadet olmuyor."
Tekirdağ yüz ölçümüne göre ekili-dikili alanları en çok olan illerden biridir. Tekirdağ'ın tarım alanları bakımından en şanslı ilçelerinden birisi Süleymanpaşa'dır. Tarıma elverişli alanların oranı yüzde 80’dir. Süleymanpaşa ilçesinde çok çeşitli ve bol ürünler alınmakla beraber ‘buğday,ayçiçeği,soğan,karpuz,kiraz ve üzüm’ önceliklidir.
Soğan, her ne kadar soğuk iklim bitkisi olsa da, değişik bölgelerde rahatlıkla yetişebilir. Kumlu, kirli ve geçirgen topraklarda sağlıklı büyüme gösterir.